четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Всички са "ЗА" ВЕИ

Но дали някой се е замислил какво ще му струва това?

Повечето хора, включително и аз и целият екип на ЕкоМедия, подкрепяме изграждането на вятърни паркове, фотоволтаични централи и всякакви технологии, свързани с получаването на енергия от възобновяеми източници.

Всичко на пръв поглед е добре, но като се замислих малко повече, следният проблем започна да ме притеснява: Никой не субсидира НЕК за по-високите изкупни цени на електроенергията от ВЕИ. От друга страна, НЕК е задължен от ДКЕВР, да я изкупува на преференциални цени: за енергия от вятър, приблизително 180 лв на мегават и за енергия от фотоволтаични централи – 820лв. за мегават.

За сравнение цените, които ДКЕВР е определил за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ и АЕЦ са следните:

Цена на елетроенергия от АЕЦ – 11.68 лв/МВтч;

Цена на електроенергия от ТЕЦ – от 40 до 76.39 лв/МВтч.

При тези цени (АЕЦ и ТЕЦ) се изкупува 96-98% от общото количество електроенергия в България. Цената за крайния потребител при тези изкупни цени е 90лв/МВтч.

Какво ще се случи с цената на тока, ако постигнем изискването на ЕС за 20% производство на електроенергия от ВЕИ? Приемаме, че 15% от електроенергията е произведена от вятърни централи, централи на биомаса и ВЕЦ, 5% от фотоволтаични централи и останалите 80% - от ТЕЦ и АЕЦ. При запазване на същите нива на таксите за пренос на електроенергия от НЕК и ЕРП, крайната цена на тока за бита ще е 18-19 стотинки за киловат.

На фона на сегашните цени от 9 стотинки за киловат, това е малко над 100% увеличение.

Изводът, до който стигам в заключение е, че 20% ВЕИ ще доведе до 100% увеличение на цената на тока за бита.

Допускам, че е възможно да имам някаква грешка в изчисленията (10-20%), но тя не променя цялостната картина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар